10 tipů: jak žít bez odpadu 

Váš text začíná právě zde. Klikněte a můžete začít psát. Porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet consectetur adipisci velit sed quia non numquam eius modi tempora incidunt ut labore et dolore magnam aliquam quaerat voluptatem ut enim.

Proč jsou vejce emu zelená?

Ptačí vejce mohou mít nejrůznější barvy a vzory. Možná vás proto překvapí, že za všechnu tuhle rozmanitost vděčíme pouhým dvěma barvivům.

O jaké sloučeniny jde? Červené až hnědé tóny dodává skořápce protoporfyrin IX, za modré až zelené je pak zodpovědný biliverdin IXα. Zbarvení konkrétního vejce určují koncentrace těchto dvou látek a jejich vzájemný poměr.

Protoporfyrin IX a biliverdin IXα zřejmě neslouží pouze jako barviva. Protoporfyrin IX může zvyšovat pevnost skořápky, biliverdin má zase antioxidační vlastnosti. Obě sloučeniny navíc pohlcují ultrafialovou složku slunečního záření, takže by před ní mohly chránit vyvíjející se zárodek.

Některé výzkumy ukazují, že ve skořápkách se obě barviva vyskytují nejen volná, ale také s navázaným zinečnatým iontem. Studie z poslední doby to ovšem zpochybňují. Uvidíme, k jakému závěru vědci nakonec dospějí.

Vejce se u ptáků tvoří ve vejcovodu, který funguje podobně jako montážní linka ve Škodovce. Zralé vajíčko - tedy samičí pohlavní buňka - je víceméně koule žloutku. Poté, co se uvolní z vaječníku, putuje do nálevky vejcovodu neboli infundibula. Tady je vajíčko oplozeno a začíná se měnit na vejce.

Jak postupuje vejcovodem, obaluje se žloutek nejprve několika vrstvami bílku a později dvěma blánami, které budou oddělovat bílek od skořápky. V dolní části vejcovodu zvané děloha (uterus) se pak vytvoří skořápka. Ta je nakonec pokryta tenkou bílkovinnou vrstvičkou - kutikulou.

Žlázky ve stěně dělohy vejce také obarví. Vylučují barviva, která se zabudují do vápenité hmoty skořápky, případně do kutikuly na jejím vnějším povrchu.

Protoporfyrin IX i biliverdin IXα patří mezi takzvané tetrapyrroly - sloučeniny obsahující čtyři pyrrolová jádra. Pyrrol je heterocyklická organická látka, jejíž molekula má tvar pětiúhelníku s jedním atomem dusíku a čtyřmi atomy uhlíku ve vrcholech.

Protoporfyrin IX má svoje čtyři pyrrolová jádra spojená do kruhu a je posledním mezistupněm biochemické syntézy hemu. Biliverdin IXα má pyrrolová jádra uspořádaná do lineárního řetězce a je naopak meziproduktem rozkladu hemu.

Biliverdinu můžeme poděkovat za zelenavou barvu starších modřin, která následně přechází do žluté, jak se tato látka mění na jiný tetrapyrrol - bilirubin.

Vzhled vajec ale nejspíš nemá s tvorbou ani odbouráváním krevního barviva nic společného. Protoporfyrin IX a biliverdin IXα určené k obarvení skořápek pravděpodobně vyrábějí přímo žlázky ve stěně ptačí dělohy.

BEZOBALU ( něco jako Zero waste!)

- je nezisková organizace, která v Česku šíří koncept Zero Waste - tedy předcházení vzniku odpadu.

Snaží se oslovit zákazníky, kterým vadí hromadné nakupování v supermarketech, a lidi, kteří nechtějí plýtvat přírodními zdroji. Nechce přispívat ke zbytečné výrobě obalů i k hromadění smetí na skládkách. Obchod, který vznikl loni v listopadu, má zatím otevřeno od pondělí do pátku od tří do sedmi hodin večer a jeho zakladatelé testují, zda je v Česku o tento alternativní způsob prodeje zájem.

"Pokud by se podobně jako v Angliiči v Itálii ukázalo, že je zde cílová skupina, tak bychom projekt rozjeli komerčně," říká jeden ze spoluzakladatelů Petr Hanzel.
Nyní chodí do krámu skrytého ve dvoře činžáku nakupovat hlavně maminky na mateřské, které pečlivě vybírají, co jejich děti jedí. Obchod totiž nabízí zboží v biokvalitě.

Lidé si zboží nechávají balit do sáčků od svačin, papírových pytlíků od mouky, plátěných váčků, sklenic, plastových kelímků či starýchkeramických nádob na mouku. "Někdo přijde i s krosnou, obalem od polštáře či rancem ušitým od manželky. Jednomu pánovi dokonce sypu mouku přes trychtýř do plastových lahví od mléka," říká Lenka Soukupová, která nebalené suroviny prodává.

V obchodě nakupují často také singles, kteří dbají na správnou výživu, ale navštěvují ho překvapivě i vymóděné dámy či páry ve značkovém oblečení.
Nejčastěji si kupují ovesné vločky, pohanku, cizrnu, červenou čočku, oříšky a sušené ovoce. Cena základních surovin je díky úsporám za obaly o deset až dvacet procent nižší než u srovnatelných produktů prodávaných ve zdravých výživách. Sušené ovoce však vždy levnější být nemusí.


Lidé si zboží nechávají balit do sáčků od svačin, papírových pytlíků od mouky, plátěných váčků, sklenic, plastových kelímků či starýchkeramických nádob na mouku. "Někdo přijde i s krosnou, obalem od polštáře či rancem ušitým od manželky. Jednomu pánovi dokonce sypu mouku přes trychtýř do plastových lahví od mléka," říká Lenka Soukupová, která nebalené suroviny prodává.

V obchodě nakupují často také singles, kteří dbají na správnou výživu, ale navštěvují ho překvapivě i vymóděné dámy či páry ve značkovém oblečení.
Nejčastěji si kupují ovesné vločky, pohanku, cizrnu, červenou čočku, oříšky a sušené ovoce. Cena základních surovin je díky úsporám za obaly o deset až dvacet procent nižší než u srovnatelných produktů prodávaných ve zdravých výživách. Sušené ovoce však vždy levnější být nemusí.

Zdroj: https://ekonomika.idnes.cz/v-praze-vznikl-obchod-bez-obalu-dmq-/ekonomika.aspx?c=A150327_153120_ekonomika_fih

Lidé si zboží nechávají balit do sáčků od svačin, papírových pytlíků od mouky, plátěných váčků, sklenic, plastových kelímků či starýchkeramických nádob na mouku. "Někdo přijde i s krosnou, obalem od polštáře či rancem ušitým od manželky. Jednomu pánovi dokonce sypu mouku přes trychtýř do plastových lahví od mléka," říká Lenka Soukupová, která nebalené suroviny prodává.

Světový den vody 2017

Světový den vody byl Organizací spojených národů určen od roku 1993 na 22. březen.

Spojené národy tento den navrhly v roce 1992 v rámci Agendy 21 na jednání UNCED v Rio de Janeiru, v Brazílii. Důvodem je skutečnost, že na světě více jak miliarda lidí trpí nedostatkem pitné vody, nemá přístup k vodě. Propagace agentur UN a nevládních organizací věnujících se problémům spojeným s vodou je zaměřena na čistotu a ochranu vod a jejich šetření. Kromě toho je každým rokem zpracováváno určité specifické téma. V roce 2006 bylo tématem "voda a kultura", koordinátorem bylo UNESCO. V roce 2007 bylo tématem "zvládání vodní nouze", koordinované FAO.

Voda, a hlavně pitná nezávadná voda je jedním z největších bohatství, které nám naše planeta dává. Čisté WC, tekoucí voda z kohoutku a pravidelná sprcha - pro někoho je to samozřejmá součást dne, kterou ani nevnímá. Pro 2,5 miliardy lidí na zemi však přístup k čisté vodě a možnost dodržovat základní hygienu znamená luxus, který si nemohou dovolit. A 3,4 miliony lidí každým rokem umírají na nemoci související s vodou. Polovina z nich jsou děti.

Raw pomerančové dortíčky s čokoládovo-zázvorovou polevou

Nejdřív rozmixujte ořechy s pokrájenejma datlema. Pak k nim přidejte nadrobno nasekanej zázvor a prášek z kakaovejch bobů. Ty nejlíp rozdrtíte v hmoždíři (asi čtyři tobolky). Znovu všechno promixujte. Bude z toho taková lepkavá hmota díky těm sladkejm datlím. Udělejte z ní malý kuličky a ty rozplácněte na dno muffinový formičky. Doporučuju použít silikonovou pro lepší manipulaci. Dejte ztvrdnout do mrazáku.


Okrájejte pomeranče. Záměrně píšu okrájejte, páč kdybyste je oloupaly, zůstanou vám na nich bílý vlákýnka a to pak neni úplně vončo. Nakrájejte je na kostky. Potom slejte vodu z oříšků a nastrouhejte nebo nadrťte si kousky kakaovýho másla. Do mísy nalijte teplou vodu, abyste zachovaly zásady raw (neboli "vaření" za syrova). Teplota vody by neměla přesáhnout 48°C, pokud chcete zachovat vitariánský doporučení.;) Kakaový máslo má teplotu tání zhruba kolem 35°C, takže ono se fakt i při takhle nízký teplotě rozpustí, nebojte!:)

https://www.jakorybicka.cz/2015/03/25/raw-pomerancove-dorticky-s-cokoladovo-zazvorovou-polevou/

Na korpus:

  • 5 sušených datlí
  • 60 g vlašských ořechů
  • 1 cm zázvoru
  • 1 lžíce nepražených kakaových bobů (prášek)

Na náplň:

  • 2 pomeranče
  • 80 g kešu ořechů
  • 4 lžíce javorového sirupu
  • pomerančová kůra z půlky čerstvého bio pomeranče
  • 60 g kakaového másla

Na polevu:

  • 3 lžíce nepražených kakaových bobů (prášek)
  • 40 g kakaového másla
  • 5 lžic medu (nebo sirupu z agáve, ale moc to s nim nepřehánějte, proč? V odkazu. ;))
  • 2 cm nastrouhaného zázvoru

Jak šetřit vodou v bytě?

Zjistěte si, kde Vám uniká voda. Kape Vám kohoutek, protéká Vám voda na toaletě nebo máte narušené vodovodní potrubí?

  • Slabě kapající kohoutek způsobí ztrátu 24 litrů/den, silně kapající pak dokonce 54 litrů/den
  • Při protékající toaletě Vám může uniknout denně 150 litrů až 2 000 litrů denně.
  • Používejte termostatické baterie, které míchají teplou a studenou vodu rychleji.
  • Namontujte si na toaletě úsporný splachovací systém, který umožní splachovat menší či větší množství vody.

- Také u pračky využívejte její plnou kapacitu

- Při koupi pračky sledujte kromě spotřeby energie i spotřebu vody, ta se pohybuje kolem 40 litrů.
- Není-li to nutné, nepoužívejte předpírání.Rodinný dům

- Všechny výše uvedené tipy a rady můžete samozřejmě uplatnit i v rodinném domě.

- Máte-li zahradu, používejte na zavlažování dešťovou vodu zachycenou do sudů.
- Zalévejte zahradu ráno nebo večer, zabráníte tak vypařování vody.
- Jedna větší dávka vody týdně je prospěšnější než několik krátkých postřiků.

- Při čištení zubů nenechávejte volně téct vodu.

- Při koupání ve vaně spotřebujete 150 až 200 litů vody, budete-li se sprchovat, bude Vaše spotřeba vody jen 50-60 litrů.

- Používejte úsporné sprchovací hlavice.
- Při delším opuštění bytu či rodinného domu (dovolená, služební cesta apod.) uzavřete hlavní uzávěr vody pro
byt.V kuchyni: 

- Nádobí nemyjte pod tekoucí vodou, ale v dřezu naplněném vodou a pak krátce opláchněte 

- Vodu z kohoutku určenou ke konzumaci uskladněte v ledničce, nemusíte pak odpouštět vodu, aby byla studená.

- Myčku na nádobí pouštějte jen plnou.

- Jestliže umýváte nádobí ručně dvakrát denně, spotřebujete asi 70 litrů. Naplníte-li myčku na její plnou
kapacitu jedenkrát denně, spotřebujete přibližně 20 litrů vody


Proč má lední medvěd bílou srst?

Kožich ledního medvěda je celý rok bílý. Věděli byste, k čemu všemu slouží? A proč má sněhově zbarvený lední medvěd černé tlapky i čenich?

Uprostřed věčné zimy stále v teple

Na první pohled je zřejmé, že bílá srst slouží medvědům jako maskování na sněhovém podkladu. Povězme si o ní ale něco více. Samotné zbarvení srsti medvědů není bílé. Jednotlivý chlup v krycí srsti je ve skutečnosti spíše průhledný a obsahuje množství vzduchových bublinek. Teprve v rámci celého kožichu a jeho interakce se slunečním světlem získáváme u celého zvířete výsledný dojem bílé barvy. Krycí chlupy (pesíky) doplňuje hustá podsada. Srst medvědů má vynikající vlastnosti a spolu s deseticentimetrovou vrstvou podkožního tuku zvíře v arktické zimě spolehlivě zahřeje. Izolační schopnost medvědího kabátu je dokonce taková, že medvědy obtížně rozlišíme na termofotografii pořízené v přírodě - jen minimum zachytitelného tepla totiž uniká medvědům z kožichu ven. S věkem barva srsti ledních medvědů žloutne a může nabývat i zeleného nádechu v souvislosti s řasami vrůstajícími do krycích chlupů (především při chovu v zajetí).

Lední medvěd (Ursus maritimus), zvaný někdy též medvěd polární, je jedním z největších zástupců medvědovitých. Dospělý samec váží až 700 kilogramů. Tito medvědi se vyskytují výhradně v chladných oblastech severní polokoule a na ledovém krunýři pokrývajícím moře v okolí severního pólu. Jsou také jedinými opravdovými masožravci v rámci čeledi - ostatní bratránci se často přiživují na lesních plodech a rostlinách, ve zmrzlých končinách však nic poživatelného neroste. Medvíďata se rodí v brlozích na souši, dospělí medvědi jsou ale výborní plavci a nejvíc času tráví na ledových krách, kde loví tuleně a další vhodnou kořist.

Černá kůže, bílá srst

Kůže ledních medvědů je však na rozdíl od bezbarvé srsti zcela černá. Oholený medvěd by proto připomínal černocha. Tento zdánlivý kontrast pravděpodobně není zbytečný - "průhledná" srst může směřovat sluneční paprsky přímo na černou kůži, která se tak mnohem lépe zahřívá. Nebylo ale potvrzeno, že by medvědí chlupy fungovaly jako optické vlákno. Černou pigmentaci medvědí kůže zřetelně vidíme na polštářcích tlap a na nose. Medvědí čenich lze dalekohledem spatřit na několik kilometrů. Říkává se, že si proto medvědi nápadný černý čumák při plížení za kořistí zakrývají tlapami. Tato informace je však spíše tradovanou ústní pověrou, neboť vědecká pozorování nic takového nepotvrdila.

https://zoomagazin.cz/proc-ma-ledni-medved-bilou-srst/

EXOTICKÉ OVOCE

Banán červený

Červené banány pocházející ze Střední Ameriky jsou o něco menší než klasické žluté banány a ve stádiu zralosti mají tmavě fialovou slupku. Dužnina je krémové barvy s chutí připomínající maliny a banán.

Guave

Plody guave mají měkkou voskovitou slupku, jsou zprvu zelené, v plné zralosti žluté. Mají kulovitý až oválný tvar, povrch bývá hrbolatý a hořký, nebo naopak hladký, lesklý a sladký, hustě pokrytý tečkami. Smetanová dužina je bílá, žlutá až sytě růžová, s výraznou vůní podobnou citronu, ale méně agresivní. Uvnitř je mnoho kruhovitě uspořádaných malých hranatých semínek. Chuťově připomíná fíky a hrušky, v závislosti na druhu je velmi sladká nebo sladkokyselá. Dužina obsahuje hodně pektinu, má tedy spíše rosolovitou konzistenci. Semena se mohou konzumovat spolu s dužinou.
Nezralé plody jsou zelené, plně dozrálé slámově žluté. Zralý plod se lehce poddá tlaku prstů.


Karambola

8-15 cm dlouhé bobule, na příčném řezu hvězdicovitého tvaru, s voskovitou, lesklou, poloprůsvitnou slupkou. Barva je od světle zelené, přes světle žlutou až po sytě zlatožlutou. Dužina voní po jasmínu, je křupavá, křehká a šťavnatá, chuti jemně kyselé až sladké, podle druhu a zralosti. Její chuť je specifická, jablečně citrusová. Uprostřed jsou malá semena, která se mohou jíst spolu s dužinou.
Zralá karambola je spíše žlutá, s jemným nádechem světle zelené barvy a světle hnědými žebry. Přezrálé plody mívají na povrchu hnědé flíčky. Plod se konzumuje nakrájený na plátky i se slupkou.

Tamarillo

Vejčité až zakulacené, 8-10 cm dlouhé bobule. Slupka je hladká, pevná, barva žlutá, oranžovo červená nebo tmavě purpurová.
Pod slupkou je měkká masitá a velmi šťavnatá dužina charakteristické jemně kyselé až trpce sladké chuti, která je přirovnávána k passion fruit a kiwi s nádechem výrazně aromatického rajského jablka. Četná měkká semena černé barvy jsou kruhovitě uspořádána v rosolovité oranžové až červené dužině, na příčném řezu jsou velmi dekorativně uspořádána jako dvě proti sobě směřující podkovy.
Plody jsou velmi citlivé na otlaky a neměly by být dlouho skladovány. Slupka je trpká až velmi hořká., proto se před konzumací zpravidla loupe. Loupání usnadní krátké přelití plodů vroucí vodou, podobně jako u rajských jablek. Kyselost dužiny lze zmírnit tak, že se plody oloupou, rozkrojí, ze všech stran pocukrují a nechají přes noc v mírném chladu uležet.

Tamarind

Až 20 cm dlouhé luskovité plody s křehkou, světle hnědou až skořicově hnědou matnou drsnou slupkou - skořápkou.
V lusku může být až 10 semen obalených tmavou červenohnědou dření hutné mazlavé konzistence, podobnou sušeným datlím či fíkům, se sladkokyselou chutí připomínající švestková povidla. Kyselé odrůdy tamarindu jsou většinou používány k dochucování pokrmů, sladké formy se konzumují jako čerstvé ovoce.


Jahodovo-banánový raw dort

Vitariánské (nepečené, nevařené - raw) dorty jsou jednoduché, rychlé a zdravější než běžné sladkosti. Záleží na ingrediencích, který si zvolíte, postup při jejich výrobě je totiž velmi podobný. Stojí více méně na mixování, mletí a tuhnutí v chladu. Kombinaci oříšků a sušeného ovoce použijte do základu a čerstvé zralé ovoce spolu s rostlinným panenským tukem (kokosový olej, kakaové máslo apod.) na výrobu náplně. Inspirujte se třeba mým Vánočním avokádovým dortem,jahodovo-limetkovým nebo skvělým čokoládovým s jahodama a mochyní. 

NA KORPUS:

  • 100 g kešu oříšků natural (namočených alespoň na 4 hodiny ve vodě)
  • 100 g mandlí natural (namočených alespoň na 4 hodiny ve vodě)
  • 120 g datlí bez pecek

NA NÁPLŇ I:

  • 80 ml rýžového mléka
  • 180 g datlí bez pecek (namočených na 1 hodinu ve vodě)
  • 1 větší banán
  • 1 lžíce citronové šťávy

OVOCE DO DORTU:

  • 2 banány
  • 3 jahody

NA NÁPLŇ II:

  • 200 g jahod
  • 120 ml kokosového oleje
  • 2 lžíce medu

NA OZDOBU:

  • 2 jahody

Kokosového oleje se v tomhle receptu nebojte. Jedná se sice o nasycený tuk, nicméně nedoporučuje se výhradně levný kokosový tuk získávaný hydrogenací (ztužováním), používaný při výrobě nezdravých sladkostí.

Pokud použijete panenský bio kokosový olej - neztužovaný, který je navíc jako jeden z mála velmi stabilní a neoxiduje, nemáte se čeho obávat. Změna vašemu rozmanitému jídelníčku naopak prospěje. 

https://www.zasadnezdrave.cz/

POSTUP:

1. Ingredience na korpus rozmixujte a do vyložené dortové formy o průměru 22 cm potravinovou fólií (aby šel dort po zatuhnutí lépe vyndavat) natlačte vzniklou hmotu. Dejte vychladit do ledničky, zatímco budete pokračovat v receptu.

2. Datle s banánem rýžovým mlékem a citronovou šťávou rozmixujte do krému. Z lednice vyndejte vychlazenou formu a krém nalijte na korpus. Tentokrát dejte zatuhnout na cca 40 min do mrazáku.

3. Nakrájejte jahody a banány na kolečka, vyndejte dortovou formu, naaranžujte na zatuhlý krém a dejte znovu chladit.

4. Jahody, kokosový olej a med rozmixujte, z mrazáku opět vytáhněte formu a nalijte posledni náplň na vrstvu ovoce. Naposledy strčte do mrazáku na dalších cca 40 min.

5. Dort ozdobte jahodami a pusťte se do něj!

Pštrosí farma Boubín

Pštrosí farma Boubín se nachází v Uhlířských Janovicích a byla založena koncem roku 2008. Na jaře 2009 bylo zakoupeno prvních 20 chovných kusů ze šlechtitelského chovu Rovina Písek. 

V průběhu roku se chovná základna postupně rozšiřovala. V témže roce se vylíhlo prvních 100 kuřat, v roce následujícím to již bylo kusů 170 a v roce 2011 350 vylíhnutých kuřat.

V dalších letech chtějí naplnit kapacitu farmy na 60 kusů chovných a 600 jatečních. Chovné jedince stále zkvalitňujeme selekcí ze svého chovu a importem ze zahraničí.

Farma se specializuje na chov pštrosů afrických dvouprstých modrokrkých, černokrkých a kříženců mezi těmito druhy.

V roce 2011 bylo importováno 20 kuřat kříženců modro-červenokrkých, které jsme využili ke zkvalitnění chovu.

https://www.pstrosifarma-boubin.cz/

ÉČKA

.Potravinářské přídatné látky (aditiva) jsou chemické látky, které se přidávají do potravin kvůli vylepšení nebo zachování jejich trvanlivostinebo vzhledu, konzistence, chutě, vůně, atd. V zákoně se přídatnými látkami rozumí látky bez ohledu na jejich výživovou hodnotu, které se zpravidla nepoužívají samostatně ani jako potravina, ani jako charakteristická potravní přísada a přidávají se do potravin při výrobě, balení, přepravě nebo skladování, čímž se samy nebo jejich vedlejší produkty stávají nebo mohou stát součástí potraviny.

  • Protispékavé látky - látky snižující tendenci částic potraviny ulpívat vzájemně na sobě,Lešticí látkylátky udělující potravině po nanesení na vnější povrch lesklý vzhled nebo vytvářející ochranný povlak
  • Balicí plyny - plyny jiné než vzduch, které se zavádějí do obalu před, během, nebo po plnění potraviny do obalu (argon, helium, dusík)Propelantyplyny jiné než vzduch, které vytlačují potravinu z obalu (např. šlehačka ve spreji)
  • Odpěňovače - látky zabraňující vytváření pěny nebo snižující pěnění
  • Zvlhčující látky - látky chránící potravinu před vysycháním působením proti účinkům vzduchu s nízkou relativní vlhkostí a dále látky podporující rozpouštění práškovitých potravin ve vodném prostředí
  • Plnidla - látky přispívající k objemu potraviny bez významného zvyšování její energetické hodnoty
  • Zpevňující látky - látky zpevňující nebo udržující pevnost tkáně ovoce nebo zeleniny, látky zkřehčující nebo udržující křehkost tkáně ovoce a zeleniny, a látky ztužující gely reakcí se želírujícími látkami
  • Sekvestranty - látky vytvářející chemické komplexy s ionty kovů. Zabraňují tak jejím reakcím vedoucím k degradaci složek potravy nebo po konzumaci nežádoucím reakcím v těle.
  • Antioxidanty látky -  prodlužující trvanlivost potraviny a chránící ji proti zkáze způsobené oxidací, která se může projevit zejména žluknutím tuků nebo barevnými změnami potraviny 
  • Konzervanty - látky prodlužující trvanlivost potraviny a chránící potravinu proti mikrobiálnímu kažení
  • Kyseliny - látky zvyšující kyselost potraviny
  • Regulátorylátky měnící nebo udržující kyselost nebo zásaditost potraviny
  • Tavicí solilátky - měnící vlastnosti bílkovin při výrobě tavených sýrů a účelem zamezení oddělování tuku. Zlepšuje se tím roztíratelnost sýru
  • .Kypřicí látky - látky nebo směsi látek vytvářející plyny (nejčastěji oxid uhličitý) za účelem zvětšení objemu těsta (kynutí těsta)
  • Sladidla - látky udělující potravině sladkou chuť a nahrazující přírodní sladidla (fruktózu, sacharózu - cukr, glukózový sirup, atd.) a med. Potraviny obsahující více než 10 % náhradních sladidel polyalkoholických cukrů E 420, E 421, E 953, E 965, E 966 nebo E 967 musí být na obalu určeném pro spotřebitele označeny výstrahou "Nadměrná konzumace může vyvolat projímavé účinky"
  • Zahušťovadla - látky zvyšující viskozitu potraviny 
  • Želírující látky - látky udělující potravině texturu vytvářením gelu
  • Modifikované škroby - látky získávané chemickým zpracováním z jedlých škrobů v přirozeném stavu nebo ze škrobů předtím pozměněných fyzikálními neboenzymovými postupy nebo pozměněných působením kyselin, zásad nebo bělících činidel.
  • Stabilizátory - látky udržující fyzikálně-chemické vlastnosti potraviny: látky umožňující udržování rovnoměrného rozložení dvou nebo více nemísitelných látek v potravině, látky udržující nebo posilující existující zbarvení potraviny, a látky zvyšující vazebnou kapacitu potraviny, která umožňuje spojení jednotlivých složek potraviny do konečné potraviny
  • Emulgátory - látky umožňující tvorbu stejnorodé směsi dvou nebo více jinak nemísitelných kapalných fází nebo které tuto směs udržují, tj. látky podporující vznik emulzí 
  • Nosiče a rozpouštědla - látky, které se používají k rozpouštění, ředění, disperzi (rozptýlení) nebo jiné fyzikální úpravě přídatných látek nebo aromat v potravinách s cílem usnadnit manipulaci s nimi, aniž by přitom měnily jejich technologickou funkci

Rodinná firma Jamboz

Vznikla roku 1987 nedaleko Čáslavi. Dnes má farma 35ha úrodné půdy, kde pěstuje kořenovou a košťálovou zeleninu. Snaží se minimalizovat chemické ošetření a preferují používání přírodních hnojiv jako koňský hnůj a chlévská mrva. Majiteli je malá česká rodina, která se snaží žít zdravě. Zaměřují se také na prodej zeleninových či ovocných bedýnek, které rozváží po okolí Čáslavi i dál. 

Co v bedýnce najdete?

Sezonní zeleninu, která v daném týdnu vyroste na našem poli. V každé bedýnce Vám zaručujeme čerstvou zeleninku bez zbytečné chemie. Obsah bedýnky si nemůžete určit sami, ale lze ho doplnit. Smyslem bedýnek je jíst především zeleninu lokální a rozmanitou.

Pěstujeme druhy, které v ČR zatím nejsou běžně k dostání. No řekněte sami, napadlo by Vás objednat si třeba cuketové květy, bílé nakladačky, barevné mrkve, jedlé květy, čokoládová rajčata, peprmintový mangold, atd.? Vaření se pro Vás může stát tak trochu dobrodružstvím, vybočením z  rutin a  pocit z toho, že respektujete přirozený cyklus přírody, má přeci své kouzlo.

Každá bedýnka se pro Vás stane týdenním překvapením a k neznámým výpěstkům přidáme i recept. Naše bedýnky tedy nejsou určeny všem, ale pokud sdílíte naši filozofii, rádi Vám nahradíme zahrádku, kterou nemáte možnost vlastnit nebo čas se ji věnovat a budeme se těšit na vzájemnou spolupráci.

https://www.jamboz.cz/

Pro koho jsou bedýnky určeny?

Především pro ty, kteří chtějí žít zdravě a zaleží jim na tom, co jí a již zapomněli, jak poctivě pěstovaná zelenina skutečně voní a chutná! Těm, kteří nám odpustí leckdy nedokonalý tvar či barvu našich výpěstků, které nedoháníme chemií, ale naopak jim zachováváme cenné vitamíny.

Maminkám, které svým miminkám chtějí připravovat příkrmy bez chemie. A také těm, kteří dokáží ocenit naši práci, která se za každou bedýnkou skrývá a nepotřebují hezké igelitové obaly, lodní dopravu, kamiony, velkosklady, chemické látky k urychlení nebo zpomalení dozrávání, děti

na plantážích a otrockou práci lidí, jen aby nakoupili zeleninu za dumpingové ceny v "akci".


Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky